Sid korrekt på arbejdet

Sidder du ligesom mange andre mange timer i løbet af dagen foran computeren, stiller det store krav til, at du sidder korrekt. Det er hårdt for kroppen at sidde i den position hele dagen, og for at undgå skader er det ikke ligegyldigt, hvordan du sidder foran dit skrivebord og computerskærm. Skriver du tilmed meget i løbet af din arbejdsdag, er det også nødvendigt med et godt ergonomisk tastatur, der skåner dine led og muskler i hænder.

Indstil dit skrivebord

For at undgå ømme skuldre, nakke og ryg er det vigtigt, at du indstiller dit skrivebord, så det passer til dig. Du skal derfor kunne hæve det i løbet af dagen, så du også kan stå oprejst ved det. På den måde får du nemlig variation i dine stillinger under dit arbejde.

Højden på bordet skal altså tilpasses din krop på en måde, der får dine arme til at hænge afslappet, uden at de bliver holdt oppe, og du spænder i dem med risiko for smerte i muskler og led. Gør de det, er bordet indstillet for højt. Er det derimod indstillet for lavt, kommer du til at krumme i ryggen.

Desuden skal skrivebordet være så dybt, at du kan hvile dine underarme på det med dit tastatur foran dig.

Du skal sidde rigtigt på stolen

Det er ikke kun skrivebordet, der skal tilpasses dig og din krop. Du skal også finde den rigtige siddestilling på din kontorstol. Du har den rigtige siddeposition, hvis dine fødder er fladt placeret på gulvet og de har ca. 10 cm mellem knæhase og stolens sæde. Derudover skal dine ben være bøjet i en vinkel på mere end 90 grader.

Din computerskærm skal også stå rigtigt i forhold til dig. Den skal ikke være placeret, så du kigger op på den – til gengæld skal du kigge en smule ned på den.

Det rigtige og forkerte lys

Det er allerbedst at arbejde i dagslys. Men det er ikke helt ligegyldigt, hvordan du sidder placeret i forhold til lysindfaldet fra vinduet. Sidder du med fronten mod et vindue, vil lyset genere dig, og du vil have tendens til at knibe øjnene sammen, mens du arbejder. Det øger risikoen markant for hovedpine. Sidder du med vinduet i ryggen, reflekterer lyset i skærmen, så der bliver for store kontraster i farvegengivelsen på skærmen.

I stedet skal du sidde, så lysindfaldet fra vinduet rammer ind fra siden. På den måde generer det ikke med irriterende lysrefleksioner, og du er ikke nødt til at knibe øjnene sammen. Du får her den rigtige mængde lys ind på din computerskærm.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *