Sundere liv uden stress

I dagens højtuddannede samfund knokler vi lige fra barnsben af til at få et langt og sundt liv med velvære, men bagsiden af medaljen er desværre, at denne form for konkurrence giver rigtig mange mennesker stress, reduceret livsglæde og en kortere levetid. Her kommer der en beskrivelse af stress, og hvad det betyder for vores velvære i hverdagen.

 

Mental sundhed og velvære

I dagens konkurrenceprægede forbrugersamfund arbejder vi hårdt på at efterleve samfundets krav til et normalt liv, hvor vi ofte sammenligner os med andres livsstil. Vi sætter os derfor nogle mål for, hvordan vi vil arbejde, bo, køre, spise, tøj, fritid mv. Ulempen ved livsstilen er at leve i en travl hverdag med masser af stress, hvilket nemt fører til usunde kostvaner og udeladelsen af motion, og så er man inde i den onde cirkel.

Hvis man til gengæld koncentrerer sig om at få fysisk og psykisk velvære, så kan man bryde cirklen og opnå både en bedre fysik samt mental velvære. Man kan kort sagt komme i topform på alle områder, hvilket på alle måder giver et længere og sundere liv med mere indhold, livsglæde, overskud, social trivsel, selvtillid og handlekompetencer. Man vil med et sundt fysisk helbred undgå overvægt, sygdomme og medicinforbrug, og man vil have en mere afbalanceret hverdag uden stress, hvilket giver højere effektivitet. Det går altså ud på at foretage sig regelmæssig motion samt spise sundt, idet man derved kan blive sundere både mentalt og fysisk. Det kan være et stort spring at skifte til en sundere livsstil, men det er vigtigt at tage de første skridt, så kan man nemlig altid sætte højere krav til sig selv.

 

Stress giver et usundt liv

Den store synder er stress, hvilket eksperter på området har dokumenteret talrige gange, og vejen ud af problemerne er daglig fysisk aktivitet med motion, hvilket er godt for sjælen, hvilket har en positiv effekt på psykiske sygdomme, og motion er derfor et godt supplement til en medicinsk behandling. Man kan også reducere depression og anspændthed med regelmæssig motion, og især løbetræning og træning med høj puls forebygger stress, depression og angst.

Motion har også vist sig at påvirke vores immunsystem og hjerte-kar system på en positiv måde, og man stresser mindre. Med stress spiser man mere usundt, sover dårligere og er mindre fysisk aktiv. Med motion opnår man øget indflydelse på sit liv, optimisme, socialt netværk samt et meningsfyldt liv, så der er tale om mange positive effekter ved regelmæssig motion samt sund kost.

 

 

Billede: A Health Blog