Vi kommer ikke udenom, at privatøkonomien spiller en væsentlig rolle for dit velvære. Er den ikke i orden, kan det føre til søvnløse nætter, knugen i maven og anden utilpashed. Derfor får du her 3 gode råd til, hvordan du bedst får styr på din privatøkonomi, og hvilke fælder du skal passe på.
Læg et budget
Først og fremmest er det vigtigt for hele din økonomiske situation, at du har et overblik over dine indtægter og udgifter. Det får du med et budget. Det er en god idé at printe de sidste 12 måneders udgifter ud på et stykke papir, så du har dem foran dig. Det giver ofte et bedre overblik at have det fysisk i hånden.
Indfør alle udgifter for hver måned ind i et ark – se på, om nogle af dine udgifter forsvinder til næste år, eller om der er nogen, der bliver større. På den måde får du et helt klart overblik over, hvor meget dine udgifter konkret løber op i hver måned, og hvor meget du derfor skal sætte ind på en budgetkonto.
Spar op – men med omtanke
Måske har du fået en vurdering af smykker, som du ikke længere bruger, med henblik på at sælge dem og lægge indtjeningen ind på en opsparing? Eller også lægger du hver måned et beløb over på en opsparingskonto?
En opsparing er altid en god idé. Så længe den ikke bliver for stor. Det skal forstås på den måde, at du ikke får gavn af den, hvis du i stedet sidder med et dyrt lån. For du får nemlig ikke specielt mange renter i banken på din opsparing, hvorimod et lån koster en del i renter. Spørg derfor dig selv, om det i stedet er klogere at betale mere af på dit lån – og i stedet spare mindre op.
Sæt dig ind i dine lån
Før du optager et lån, er det altid en god idé at sætte dig nøje ind i det. Ellers kan du potentielt ende med at komme til at betale for en bil eller en computer to gange, fordi du betaler høje renter.
Husk altid at indhente flere lånetilbud, så du kan sammenligne og finde ud af, hvor du kan få det billigste lån. Her er det afgørende at kigge på ÅOP, der står for årlige omkostninger i procent. Det er et langt vigtigere tal end eksempelvis rentesatsen. ÅOP fortæller nemlig noget om de samlede udgifter på lånet – og det er derfor det tal, der er vigtig i sammenligningsprocessen.