Guide: Hvordan håndterer du sorg?

Sorg er en reaktion, som du uundgåeligt vil komme til at opleve i dit liv. Sorg er en naturlig reaktion, som du får, når du mister nogen, som du holder af. Sorgen kan have mange ansigter, og den kan være dyb eller overfladisk. Sorg kan opleves af både børn, voksne og ældre mennesker.

Du kan ikke tage patent på sorgen, så det er vigtigt at anerkende, at mennesker sørger forskelligt. Nogle råber sin sorg ud, og nogle bærer den stille. Nogle vil tale sorgen ihjel, og nogle vil tie. Du er ikke mere berettiget til at sørge over en person, bare fordi du er tættere på personen end andre. Sorgen er en udefinérbar og flydende, uhåndgribelig størrelse.

Tab og genopbygning

Sorgen begynder med et tab af noget – oftest en person. Et tab, som er ubærligt, og som du ikke kan forestille dig nogensinde at kunne genopbygge dig selv og din hverdag fra. Det kan du. Det er muligt at genopbygge og hele dig selv og dit liv. En god start på genopbygningen er en ordentlig afsked.

Skal du få en ordentlig afsked med den, som du har mistet, er det en god idé at kontakte din lokale bedemand. Det kan eksempelvis være en bedemand i Randers, som kan hjælpe dig med at planlægge en ceremoniel afsked. En bedemand kan hjælpe dig med alle de praktiske beslutninger, når du selv vandrer hovedløst rundt i din sorg.

Sorg er en process

Det er umuligt at give et konkret svar på, hvor lang tid sorgen varer. Nogen taler sågar om, at vi aldrig kommer os over sorgen, men at sorgen bliver en del af den, vi er. Sorgen giver ofte de pårørende et nyt og nuanceret blik på livet og tilværelsen, så derfor kan sorgen ændre fra at være negativ, til at være positiv.

Den positive sorg forekommer, når accepten af tabet indtræder. De pårørende lærer på et tidspunkt at leve med sorgen og tænke tilbage på den kærlighed, de nærede og stadig nærer for den afdøde.

Mange oplever også, at livet bruger sine albuer for at skubbe sorgen til side. Derfor vil du som pårørende også opleve, at sorgen bliver mindre og mindre dominerende, og livet mere. Har du mistet et barn vil det selvsagt tage længere tid at finde fodfæstet og meningen med livet igen, men det kan lykkes. Sorg er en process uden slutdato, og det bedste er at forlige sig med den frem for at lade den slæbe dig gennem resten af dit liv.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *