knive

Japanske- vs. vestlige knive

Knive er opdelt i to forældre kategorier, henholdsvis asiatiske og vestlige knive. Asiatiske knive er udformet til præcise snit, og er kendt for deres lette vægt, tyndere blade, og fine klinge med en vinkel på 15 grader. Vestlige knive blev traditionelt smedet tungere til hårdt arbejde, og generelt har en vestlig kniv en vægt og bredde på en 20 graders vinkel.

Forskellen på japanske- og vestlige knive

Den grundlæggende forskel mellem vestlige knive og deres japanske kolleger, er, at den vestlige er slebet på begge sider af klingen. De har derfor, hvad der kaldes en symmetrisk smig. Dette har naturligvis en indvirkning på den vestlige knivs skarphed. Når du vælger et slibningsværktøj til de vestlige modeller, skal du derfor sikre dig, at de er i stand til at slibe begge sider af klingen.

Vestlige knive varierer også meget fra japanske idet mange designs er krumme langs vingen. Denne kurve giver mulighed for at anvende forskellige mængder af pres på specifikke områder af bladet.

Den japanske har altså kun en enkelt facet, hvilket betyder, at kniven kun er skarp på den ene side. Grundet denne enkelte smigvinkel på de japanske køkkenknive, er de ofte skarpere end de vestlige. Den japanske model kan nemlig have en smigvinkel så lav som 5 grader. Den vigtigste faktor, når man vælger slibningsudstyr til japanske knive er at kontrollere, hvilken side af bladet, der er skarpt. Derfor er det også vigtigt, at bruge udstyr, der kun sliber den ene side af bladet, da man ellers vil ødelægge kniven.

De japanske er generelt lavet af hårdere stål end de vestlige, hvilket betyder, at kanterne kan holde sig skarpere i længere tid. Mens bladet er i stand til at modstå slitage i større grad end det vestlige, kan det hårdere stål være mere skrøbelig. Det er derfor vigtigt, at man bruger den rigtige type til den rigtige type madvare og opgave.

Her findes gode japanske knivserier

Hos JP Knive kan du købe kvalitets japanske knive som Kai Shun Classic knivene, der er den oprindelige knivserie i Damaskus stål, som gjorde denne type verdenskendte. Knivene har et enkelt men letgenkendeligt design med flotte sorte skæfter i sort pakkatræ, der gør knivene særdeles velegnede til de moderne danske hjem.

Udover Kai Shun Classic knivene forhandles også en masse andre japanske kokkeknive via hjemmesiden, hvor man nemt får et overskueligt overblik over de forskellige knivserier.